Belgische Formule 1 coureurs

Op deze Belgische website over autoracen mogen de autocoureurs uit eigen land uiteraard niet ontbreken. Daarom wordt in dit artikel aandacht besteed aan enkele coureurs van eigen bodem die onlangs deelnamen aan de Formule 1 races. In 2018 zagen we voor het laatst een Belgische autocoureur meedoen aan de Grand Prix wedstrijden. Daarna werd het weer stil en lijkt het er sterk op dat een nieuw seizoen Formule 1 zich af zal gaan spelen zonder Belgische deelnemers. De formule 1 formule voor verschillende venues is nu ook overgenomen door het EK voetbal en zijn er nu verschillende EK-stadions in verschillende landen.

Jérôme d’Ambrosio

In de jaren 2011 en 2012 was het Jérôme d’Ambrosio (1985) die deelnam aan de Formule 1 wedstrijden. D’Ambrosio begon zijn racecarrière op de kartbaan, maar al gauw verruilde hij de kart voor een race-auto. Reeds in 2010 werd hij bij het Renault team ingelijfd als reservecoureur. In datzelfde Formule 1 seizoen mocht hij de laatste vier races rijden als testrijder, waar hij zeer goed presteerde. Het resultaat was dat hij het jaar daarop samen met Timo Glock uit Duitsland voor het team van Marussia (Virgin Racing) uit mocht komen. In 2011 reed hij in totaal negentien Formule 1 races, maar het grote succes bleef uit. In 2012 werd hij als reservecoureur toegevoegd aan het Lotus F1 team en verving hij Romain Grosjean tijdens de Grand Prix van Italië.

Stoffel Vandoorne

In de periode 2016-2018 kwam Stoffel Vandoorne (1992) tijdens de Formule 1 races uit voor het team McLaren. Vandoorne begon zijn loopbaan eveneens op de kartbaan, maar ook hij gaf uiteindelijk de voorkeur aan de race-auto. In 2016 werd hij als reservecoureur ingelijfd bij het team McLaren en nam de plaats in van Fernando Alonso tijdens de Formule 1 race in Bahrein. Het jaar daarop was hij niet langer reservecoureur en werd aldus in staat gesteld alle Grand Prix wedstrijden van het Formule 1 seizoen 2017 te rijden. In 2018 kwam hij nogmaals uit voor het team McLaren, samen met Fernando Alonso. Het grote succes bleef echter ook uit voor Vandoorne.