Wat is NASCAR?

Een fenomeen wat zeker in de Verenigde Staten mega geliefd mag worden genoemd is NASCAR. Voor de race fan, die spannende bochten en inhaalacties op een attractief circuit gewend is, misschien wat moeilijk te begrijpen. Wanneer je het echter wel begrijpt wordt het direct des te leuker. NASCAR races staan hoe dan ook garant voor het nodige spektakel. Alleen dit is al een reden om er zeker eens voor op te blijven.

Door de ongekende populariteit heeft NASCAR vele sponsors en is het een zeer grote organisatie. Deze afkorting staat voor National Association for Stock Car Auto Racing. Dit is tevens de bond die alles regelt omtrent de races en het NASCAR kampioenschap. Je kunt hierbij denken aan de sponsoring, de rechten over de merchandise, het waarborgen van de veiligheid van de coureurs tijdens de races en op welke circuits er allemaal gereden wordt.

Net als in de Formule 1 duurt een NASCAR seizoen erg lang en wordt dit zoveel mogelijk over het hele jaar uitgesmeerd. De meeste circuits waar wordt gereden liggen in het Zuiden of het Midwesten van de Verenigde Staten. Dit heeft er niet op de laatste plaats mee te maken dat de sport in deze gebieden van het land veruit het meest populair is onder de bevolking. Sommige races hiervan staan meerdere malen per jaar voor verschillende wedstrijden op de kalender.

Circuits als de ring van Daytona en Tallahassee zijn wereldberoemd. Al vaak vonden hier legendarische races plaats en iedere keer weer is een NASCAR:https://sporza.be/nl/2017/10/15/kumpen_-_populariteit-nascar-stijgt-hier-1-3082359/ race hier een ware show. Het is echt ontzettend gaaf om dit van dichtbij mee te mogen maken. Vele legendes als Dale Earnhardt, Richard Petty en David Pearson wisten hier al verschillende malen te winnen. NASCAR is een sport die bol staat van de legendes en de prachtige verhalen. Dit maakt het kijken en volgen van de sport alleen maar meer fascinerend.

Al deze kampioenen zijn voor sommigen ware volkshelden. Vaak gaan ze vele jaren mee op topniveau en hebben ze meerdere titels veroverd. De kampioen van dit jaar is Joey Logano. Het was alweer de zeventigste keer dat er een NASCAR kampioenschap verreden werd. Ook volgend seizoen zal het zeker weer spannend worden, want in deze tak van de autosport kan van alles en nog wat gebeuren. Het is daarom zeker niet makkelijk om aan de top te blijven. Wie dit wel kan, verdiend daarom des te meer respect voor deze prestatie.